top of page

Kambodja

Kambodja, formellt Konungariket Kambodja, är en monarki i Sydostasien. Landet gränsar i väst mot Thailand, i norr mot Laos och mot Vietnam i öst. I sydväst har landet en kust mot Thailandviken.

Landets officiella namn på khmer är i dagligt tal Kampuchea.

Phnom Penh är huvudstaden i Kambodja. Den är belägen där floderna Mekong, Tonlé Sap och Bassac möts. Phnom Penh är en autonom stad (krong) på ungefär samma administrativa nivå som landets provinser, och folkmängden uppgick till cirka 1,3 miljoner invånare vid folkräkningen 2008.

Phnom Penhs arkitektur präglas av det franska inflytandet med villor, kyrkor och boulevarder. Många äldre byggnader har renoverats och är idag i bra skick. Bland sevärdheterna i staden finns:

Silverpagoden i det kungliga palatset, med ett golv bestående av 5 000 silverplattor.Wat Phnom-pagoden som är belägen på stans enda kulle. Pagoden uppfördes 1373 och har därefter återuppbyggts flera gånger, senast 1926. Den ursprungliga byggnaden innehöll fyra avbilder av Buddha som enligt legenden hade hittats av en kvinna vid namn Penh (därav stadens namn) i Mekongfloden.Nationamuseet innehåller skulpturer och keramik från bland annat Funan, Chenla och Angkor.

Malaysia
Fästpunkt 2
bottom of page